Portafoli

El portafoli és un recull de feines de caràcter evolutiu que descriu el itinerari, experiència i competències d’una persona. Pot incloure presentacions orals, gravacions, programes d’ordinador… depenent de l’àmbit professional desenvolupat.
Pot tenir caràcter digital (pàgina web, bloc, wiki) o es pot presentar en suport físic (paper, CD, DVD, memòria USB.

Consells Pràctics:
Per tenir disponible el nostre portafoli per entrar en el mercat laboral o aconseguir clients potencials necessitem cercar la manera de mostrar-lo online. Tenim la opció de construir el nostre lloc web o utilitzar plataformes que a través de plantilles creades es poden inserir les feines. Depenent de la professió de cadascú anirà millor una pàgina que unes altres. En el món del disseny gràfic, il·lustració o fotografia hi ha més oferta.


Enllaços:
A continuació uns enllaços que serveixen exclusivament per fer presentacions tant de disseny gràfic com d'il·lustració o fotografia. Normalment aquestes pàgines són molt professionals, es pot tenir el propi domini, crear blogs i es pot vincular a altres serveis com YouTube, Flickr, Twitter entre altes característiques. Hi ha algunes que són gratuïtes però les bones tenen servei de pagament o només pots accedir amb invitació.

Els que estan especialitzats en fotografia i vídeo serien els següents:

També existeixen pàgines amb servei de Blogging, ideal per compartir imatges, vídeos, post i altres coses, però funcionen més com una comunitat, el més interessant és que existeixen temes gratuïts o Premium que fàcilment pot semblar que un blog sembli un portafoli per mostrar els nostres treballs.

Un altre exemple molt interessant són les plataformes que permeten la visualització de material digitalitzat electrònicament com llibres, portafolis, números de revistes, diaris i altres mitjans impressos de forma realista i personalitzable.

Com a últim exemple mencionarem Slideshare que és un programari lliure on els usuaris poden enviar les seves presentacions Powerpoint o OpenOffice, per ser visualitzades online amb el format flash. És una opció interessant ja que aquest programa ens permet compartir presentacions en la xarxa.

Exemples pràctics:

Portafoli d'un dissenyador web, aquí veiem que inclou el seu domini

Portafoli d'un dissenyador gràfic

Portafoli d'un fotògraf

Portafoli d'un dissenyador industrial