Legislació laboral

1. Contractes de treball

El contracte de treball és un acord entre empresari i treballador a on el treballador s’obliga a prestar determinats serveis per compte aliena i sota la seva direcció a canvi d’una retribució.

El contracte de treball suposa uns drets per al treballador, que es converteixen en obligacions per l’empresari. Al mateix temps, les obligacions que contrau el treballador es converteixen en drets per l’empresari.

El contracte de treball el poden signar els majors d’edat ,els menors legalment emancipats i els majors de 16 amb l’autorització dels pares o tutors.

El contracte de treball es pot formalitzar, per escrit o de paraula (en els supòsits admesos) . La informació que s’ha d’incorporar al contracte és la identitat de l’empleat i l’empleador, tipus de contracte, període de prova, data de signatura, data d’inici, durada del contracte, meritació de vacances, categoria professional, horari, còmput d’hores i repartiment de la setmana laboral, salari i complements salarials, també pot incloure clàusules addicionals. Les condicions de la contractació s’incorporen al contracte mitjançant clàusules, sense poder rebaixar els drets que en els diferents convenis sectorials s’hi reflecteixin. En els aspectes que no hi són reflectits en el contracte de treball, aquest es regirà pels diferents convenis que fossin aplicables al sector econòmic concret.

Actualment (novembre 2012), existeixen 40 modalitats de contractació, l’empresa tria el contracte en funció de les seves necessitats, sempre i quan, tant l’empresa com el treballador, compleixin els requisits oportuns.
Com a potencial treballador, destaquem la importància de conèixer les característiques bàsiques dels diferents contractes, ja que pot suposar un fet diferencial respecte a altres candidats si ens trobem en un col·lectiu del que es vol fomentar la incorporació al mercat laboral (majors de 45 anys, minusvàlids, etc). Tot i tenint en compte que no es tracta de tenir un profund coneixent de les diferents possibilitats de contractació, degut a la seva complexitat i canvi constant.

Aspectes pràctics interessants: 
  • L’empresa té 10 dies per informar al Servicio Público d’Empleo de la contractació. 
  • L’empresa ens ha d’entregar la còpia bàsica del contracte que ha de contenir totes les dades del contracte excepte el document nacional d’identitat, l’adreça, l’estat civil i qualsevol altre que pogués afectar a la intimitat personal.

Enllaços d'interés

Definició de contracte de treball segons el SEPE

Formalització i característiques del contracte de treball

Tipus de contractes

Descàrrega individual models de contractes

Què és un conveni col·lectiu?

El Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitatde Catalunya, defineix el què és un conveni col·lectiu d’una manera clara i senzilla:
“Un conveni col·lectiu és un contracte sorgit de la negociació entre els representants dels empresaris (associació empresarial o la direcció de l'empresa) i els representants dels treballadors (els sindicats, el comitè d'empresa o els delegats de personal) amb eficàcia general.”

Actualment, hi ha diferents convenis col·lectius en vigor però, tots, inclouen els següents punts mínims:
a) “Determinació de les parts que els subscriuen.”
b) “Àmbit personal, funcional, territorial i temporal.”
c) “Procediments per resoldre les discrepàncies per a la modificació substancial de condicions de treball establertes en conveni i la inaplicació de les condicions de treball a que es refereixen l'article 82.3 de l' Estatut dels treballadors, i adaptant, al seu cas, els procediments que al respecte s'estableixin en els acords interprofessionals estatals o autonòmics.”
d) “Forma i condicions de denúncia del conveni i el termini de preavís per la denúncia.”
e) “Designació d'una Comissió Paritària de la representació de les parts negociadores, i l'establiment dels procediments i terminis d'actuació, inclòs la submissió de les seves discrepàncies a sistemes no judicials de solució de conflictes, establerts mitjançant acords interprofessionals estatals o autonòmics.”

Per poder signar un conveni col·lectiu, els diferents agents negociadors han d’arribar a un acord en els punts senyalats; sent, tots ells, els mínims exigibles i reconeguts en quant a drets i obligacions dels treballadors i empreses del sector. Així dons, amb dues parts veuran, en els seus convenis col·lectius, els drets i obligacions bàsiques a les que hauran de referir-se.

2. Conveni d’empresa

Existeix, però, la possibilitat que les empreses disposin d’un conveni propi (per a una o varies empreses). Aquest conveni pot modificar els continguts establerts al conveni (sectorial estatal, autonòmic o d'àmbit  inferior) que li fos aplicable i ha de regular les matèries següents:

a)“La quantia del salari base i dels complements salarials, inclosos els vinculats a la situació i resultats de l'empresa.”
b)“L'abonament o la compensació de les hores extraordinàries i la retribució específica del treball a torns.”
c)“L'horari i la distribució del temps de treball, el règim de treball a torns i la planificació anual de les vacances.”
d)“L'adaptació a l'àmbit de l'empresa del sistema de classificació professional dels treballadors.”
e) “L'adaptació dels aspectes de les modalitats de contractació que s'atribueixen per aquesta Llei als convenis d'empresa.”
f) “Les mesures per afavorir la conciliació entre la vida laboral, familiar i personal.”
g)“Altres disposades pels Acords interprofessional  o convenis  col·lectius de caràcter estatal o de comunitat autònoma signats per organitzacions més representatives al  seu àmbit, sense alterar aquesta prioritat aplicativa.”

En el redactat del conveni d’empresa, s’hi haurà d’indicar, també, la durada i mètodes de revisió del conveni negociat.

L’única limitació dels convenis d’empresa és la de no entrar en conflicte amb l'Estatut dels treballadors, ja que seria inconstitucional. Amb la reforma laboral de 2011, es va donar jerarquia normativa als convenis d’empresa sobre els convenis sectorials de qualsevol àmbit, excepte si el conveni estatal o autonòmic corresponent indiquin el contrari. A efectes pràctics, com beneficia o perjudica aquests tipus de convenis a empreses i treballadors? Bàsicament:

  • La normativa bàsica a seguir en l’àmbit laboral és l’Estatut dels Treballadors.
  • Els diferents convenis col·lectius regulen les condicions de les empreses dels diferents sectors.
  • Les empreses, amb els seus convenis d’empresa, poden modificar les regulacions establertes en els diferents convenis col·lectius però sense entrar en contradicció de l’Estatut dels Treballadors.
Així, en qualsevol àmbit empresarial, el marc legal que regeix l’activitat econòmica pot diferir molt entre dues empreses del mateix sector empresarial. Seran, dons, els representants legals dels treballadors i l’empresa els que hauran d’arribar a un acord que haurà d’aprovar la plantilla, o els seus representants legals, per tal de que entri en vigor com a conveni d’empresa.

En resum

Tot i que els drets i obligacions bàsiques dels treballadors es recullen a l’Estatut dels Treballadors, existeixen multitud d’aspectes que els convenis d’empresa poden modificar en els diferents convenis col·lectius.
Per tal d’estar informat de tots els convenis col·lectius actuals, recomanem visitar el Cercador de Convenis del Departament d’Empresa i Ocupació, de la Generalitat de Catalunya, on es fa un recull de tots els convenis col·lectius i d’empresa.

Enllaços rel·lacionats