Proves de sel·lecció i test psicotècnics II



Continuant amb els proves de selecció, presentem alguns test psicotècnics que s'utilitzen a l'hora de determinar les característiques personals dels candidats.

La predicció de la conducta futura és essencial en la selecció de personal que es fa possible mitjançant l'aplicació d'unes proves determinades, els resultats de les quals s'interpreten i s'extrapolen d'acord amb uns criteris establerts.

Aquestes proves poden ser molt variades, ja que el seu disseny i aplicació estaran relacionades amb els requisits a avaluar en aquest lloc


Test de raonament no verbal
Tenen com funcion mesurar la capacitat de raonar sobre problemes de lògica
Resposta:
La solució és la figura 4. A cada forma geomètrica de la línia superior correspon la forma oposada de la línia inferior. A la pràctica, l'última figura de la línia superior és un cercle i, per tant, correspon un quadrat en la línia inferior.
A més, a l'interior del cercle la cambra superior esquerra ha estat delimitada, i ,per tant, la cambra superior dreta del quadrat estarà delimitada.


Test del Dòmino

Les meitats superiors constitueixen una sèrie de nombre que augmenten en una unitat: 1-2-3.

D'altra banda, les meitats inferiors formen una sèrie de nombres parells en ordre decreixent de dues unitats: 6-4-2.

La llei que regula la primera filera també regula els dos primers exemples d'aquesta segona filera. La xifra situada immediatament després del 6 és el 0; la xifra parell col·locada abans del dos també és el 0.
Resposta: 0/0

Test d’estructuració espacial

Es donen al candidat 40 peces de fusta i un quadern amb deu figures. El candidat haurà de reproduir les figures geomètriques que apareixen amb les peces de fusta.

Test Projectiu: L’arbre de Koch



En dibuixar, centrar l'arbre en la fulla disponible i respectar les proporcionis. Traços ferms i assegurances, sense interrupcions ni tremolors. Buscar la simetria.

És positiu que el tronc sigui a banda i banda amb curvatura perquè això significa flexibilitat i adaptació a l'ambient, quan apareix un tronc recte molt autocontrol i rigidesa. Es sumen també a aquesta anàlisi altres factors com: la grandària, l'ubicació de la fulla, la qualitat del traç, etc.

Un arbre feble és un arbre amb traços interromputs, grandària petita, malament traçat en la seva estructura. Si les arrels estan fora implica una necessitat d'afermar-se en l'ambient molt marcada. Si el traç es repassa pot significar inseguretat, insatisfacció i/o necessitat de perfeccionisme

Les dinàmiques de grup




Són les proves més conegudes i més utilitzades per les empreses en els seus processos de selecció. Són l'anàlisi de casos que té per objectiu avaluar les competències que es posen de manifest quan els candidats interactuen.

Com a norma general, parteixen de la reunió d'un grup d'entre sis i vuit persones, als quals se'ls hi planteja una situació sobre la que han de prendre una sèrie de decisions. El més habitual és que els candidats formin part d'un equip fictici que ha de decidir què fer davant una situació concreta.

La finalitat de la dinàmica de grup és arribar a un acord en un temps limitat. Aquestes trobades solen tenir una durada mitjana que oscil·la entre els 45 i els 60 minuts, ja que una vegada superada la mitja hora els candidats donen mostres de fatiga, persuasió i empatia. Però també és el moment que aprofiten aquelles persones que encara no han participat.

Cada candidat que pren part en la dinàmica de grup pot adoptar el paper que li ha estat assignat o, com passa en d'altres ocasions, no existeixen rols assignats. Així, els seleccionadors podran observar el rol que assumeix cada individu de forma espontània, i veure com es posiciona cadascun per arribar a la solució del problema.

Consells pràctics
• Parar esment al material escrit que et proporcionin, realitzant una primera lectura i marcant la informació que consideris important.
• Si et sobra temps, torna a llegir-ho de forma més detinguda, fixant-te en qualsevol detall que se't pugui haver escapat
• Si se t'assigna un paper, intenta fixar el teu objectiu dins de la discussió.
• La teva participació ha de ser totalment activa i contribuir al fet que tot el grup aconsegueixi el seu objectiu.
• No deixis d'escoltar atentament el que expliquen la resta dels teus companys. Si pots has de prendre nota d'aquells punts que més t'han cridat l'atenció o els que t'agradaria debatre.
• En tots els grups et trobaràs amb persones més llançades i altres més tímides. Fixa't en aquestes últimes i convida-les a participar. És un punt al teu favor perquè demostraràs que ets observador i que tens capacitat d'escolta.
• La claredat, la diplomàcia i la persuasió han d'adornar el teu discurs, integrant les aportacions que dels altres i procurant que les teves intervencions convidin a la resta a participar.
• També està bé que proposis solucions al grup ("si planteges algun problema addicional, incorpora alguna solució").
• Vigila el temps que us queda, per assegurar-te que el grup aconsegueix una solució dins del termini assignat.